четверг, 6 февраля 2014 г.

«Провідник долі України»

«КОБЗАР» - як мисль, борня, свобода,
Ця книга – в добрий час!
Хоч би торкнувся її всоте,
То  стрепенешся в сотий раз!

Колись давно, майже 200 років тому, 9 березня 1814 року, у бідній селянській родині народився хлопчик, який став вірним сином українського народу – Тарас Григорович Шевченко. Своєю творчістю митець відкрив нову епоху в українській літературі, його твори могутньо зазвучали над усім світом. 
Для того, аби розширити і поглибити знання про Кобзаря, його творчість, викликати почуття любові до Батьківщини, формувати національну свідомість, виховувати справжніх громадян-патріотів, які бажають примножувати славу України, а також із метою гідного відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка  в Уланівська сільська бібліотеці 5 лютого 2014 року пройшов перегляд літератури  «Провідник долі України». 
            Завідуюча Уланівської сільської бібліотеки Павлюк Інна познайомила присутніх з книгами   С. А. Цвілюк  «Історична мудрість Великого Кобзаря»,  «Вічний як народ: Сторінки до біографії Т.Г.Шевченка», та  з книгами місцевих  письменників, які вивчають творчість Т.Г.Шевченка : М.Дорош «Зі словом великим Тараса – навчаюсь, працюю, живу… (У віночоу Кобзареві) », П. Ткачук  «Шевченкова правда – сила народ розбудила».  Ось що розповідає з  цього приводу земляк відомий на Вінниччині педагог, поет, краєзнавець, фольклорист, громадський діяч Павло Ткачук: «Гордістю нашої великої родини є Шевченків «Кобзар» , виданий «Книгоспілкою»  далекого 1917 року. Цю святу книгу передав мені як коштовний скарб мій дідусь Дем’ян Самійлович Балюк. До кінця днів своїх читав і перечитував він Шевченкову книгу – правду як художній документ. Своє захоплення Шевченковою поезією і Любов’ю до України, як пізніше і «Кобзар», передав дідусь Дем’ян нам – своїм, онукам і правнукам.

            Важливе місце у виданні посідають народні прислів’я і приказки про Великого Кобзаря. У цих крилатих висловах відбилася багатовікова мудрість і життєвий досвід наших співвітчизників.
Сподіваємося, що своєрідні витвори народної мудрості про нашу славу – Великого Кобзаря привертатимуть увагу не одне покоління українців та надихатимуть їх до праці.
Тож запрошуємо всіх бажаючих в Уланівську сільську бібліотеку познайомитись з переглядом літератури.


Комментариев нет:

Отправить комментарий