среда, 22 января 2014 г.

Тарас Шевченко - слава і гордість українського народу


У березні виповнюється 200 років із дня народження великого сина Українського народу Т.Г.Шевченка. 2014 рік в Україні оголошено  «Роком Тараса Шевченка».
         Детально розповісти про те, як буде відзначатися ювілейна дата з дня народження Великого Кобзаря України на теренах нашого краю, кореспондент районного радіомовлення Рімма Сікорська запросила до бесіди голову Хмільницької районної державної адміністрації  Олега Томашука.                                                            
Ось яка розмова відбулася між ними.

        Олеже Володимировичу,  розкажіть будь ласка, а як на Вінничині вшановують память Тараса Шевченка?
      
               Враховуючи світове значення постаті Т.Г. Шевченка,  важливості  популяризації його творчості, та виконуючи Указ Президента України від 11 квітня 2012 року № 257, «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200 - річчя від дня народження Тараса Шевченка», передбачено гідне відзначення у 2014 році,  який оголошено в Україні -  «Роком Тараса Шевченка» - 200-річного ювілю видатного сина українського народу.
     Хочеться наголосити, що Т.Г.Шевченко – це слава і гордість українського народу. Для нас він – явище велике й вічне, над розгадкою якого буде працювати ще не одне покоління. 
      Виконуючи поставлені завдання Президентом України Віктором Януковичем,  головою обласної державної адміністрації прийнято розпорядження від 20 травня 2012 року № 247 «Про підготовку і відзначення на Вінниччині 200 – річчя від дня народження Т. Г. Шевченка». 
    З метою підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в обласному художньому музеї проведено низку культурно-мистецьких заходів, зокрема:
  У рамках мистецької акції «Шевченко – для всіх століть» здійснено виїзні виставки «Шевченко-художник» та проведено мистецько-освітні заходи «Два художники – дві долі. 
      Відбувся  обласний конкурс читців «Кобзар і Україна» присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка у м. Тульчині в училищі культури. В якому взяла участь  Юлія Надкернична - художній керівник будинку культури с.Куманівці, де у віковій категоріі від 19 до 35 років і зайняла ІІ місце.
Окрім вищеназваних заходів  обласним центром народної творчості проведено зустріч з письменниками «Поети Вінниччини про Кобзаря». Традиційні Шевченківські читання відбулись в обласному центрі реабілітації дітей – інвалідів “Промінь”. 
 В обласній бібліотеці для юнацтва відбувся літературно-музичний вечір «Поезія Шевченка – то музика народної душі» та інші.

Олеже Володимировичу,  а які заходи по вшануванню Великого Кобзаря проводяться і будуть проводитися у Хмільницькому районі?


Щодо реалізації в районі завдань Президента України, прийняте розпорядження голови  районної державної адміністрації від 26 травня 2012р. № 295 «Про підготовку і відзначення у Хмільницькому  районі 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка», яким створено організаційний комітет, затверджено заходи з підготовки  та відзначення у районі 200 – річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.
Також  розроблено програму, в якій передбачено: 
- виготовлення та  встановлення  меморіальної дошки  Т.Г.Шевченку  в селі Уланів;
- проведення районного фестивалю -  конкурсу  «Слово, пісня, думи Кобзаря, ви окраса, спів мого життя»;
- оформлення виставки декоративно – прикладного мистецтва,  в рамках  районного фестивалю – конкурсу;  
- видання книги «Шевченко для усіх століть. На хрещатім Хмільницькім шляху» упорядників Миколи Дороша та Віри Степанюк.

Хмільницьким відділом культури і туризму райдержадміністрації  проводиться активна робота щодо підготовки до відзначення 200 - річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. 
На порядку денному стоїть питання конкретизації та корегування завдань, що поставлені Главою держави та Урядом в контексті забезпечення гідного вшанування пам’яті Тараса Шевченка, збереження, вивчення та популяризації його творчої спадщини. 
Для висвітлення заходів, які проводяться в районі  по відзначенню 200-річчя з  дня народження Великого Кобзаря,   районною бібліотекою для дорослих розроблено логотип  для використання під час святкування ювілею Тараса Шевченка та інформаційний портал «Тарас Григорович Шевченко» на сайті «Хмільницька районна бібліотека для дорослих».
На порталі  представлено рубрики: «Указ Президента  України», «Кобзар і Хмільницька земля», «Календар заходів», «Віртуальна виставка», «Інтернет-ресурси», «Галерея світлин», «Відеоматеріали», які постійно поповнюються інформаційними матеріалами.
      До уваги користувачів бібліотеки представлені тематичні папки – досьє про життя і творчість Шевченка, в яких зібрана велика кількість статей за останніх  20 років, сценарії про життя і творчість поета.
В районній бібліотеці для дорослих  відбулося літературно – мистецьке свято: «Його ім’я і слово  в серці народному" у рамках програми «Читаюча Вінниччина», літературна година « Дорогами Подільської осені», акція «Читаємо Тараса Шевченка».
Пройшов перегляд літератури рідкісних книг  Шевченкіани з приватної колекції Василя Паламарчука.
В  культурно – освітніх закладах   району  проведено комплекс культурно - мистецьких та просвітницьких заходів:
- Літературно – музичні вечори: «Т.Г.Шевченко – вічно живий»;
- Бесіди: «Життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка»;
- тематичні виставки малюнків - ілюстрацій до творів Т.Г.Шевченка: «Читаємо «Кобзаря»»;
- усні журнали до Шевченківських днів: «Свою Україну любіть»;
- конкурси на кращого виконавця творів про Шевченка та творів Т.Г.Шевченка;
- вікторини: «Як ми знаємо Кобзаря», «Чи знаєш ти творчість Т.Г.Шевченка»;
- інсценізація «Зустріч з Шевченковими героями».
- літературні години,  Шевченківські  читання, представлені книжкові виставки "Краса і сила Тарасового слова", "Тарасову славу Поділля співає", а також виставка - демонстрація серії книг "Бібліотеки Шевченківського комітету", "Доля української літератури - доля України".  
15 січня   2014 року в Уланівській сільській бібліотеці відбувся літературно – музичний вечір «Шанує Тараса велика родина».
          17 січня,  в районній   бібліотеці для дорослих відбудеться тематичний вечір «Свіча, запалена від серця».                                         
З метою відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка в закладах освіти району проведено:
- Районний етап ІІІ Міжнародного конкурсу студентської та учнівської молоді ім.Т.Шевченка, 09 жовтня 2013 року
- тематичні виховні години, тематичні лінійки, оформлено інформаційні куточки, стенди.
- проведені книжкові виставки (зокрема в школах сіл: Жданівка, Кустівці, Березна, Курилівка, Лип”ятин, Широка Гребля, Подорожня, Рибчинці, Тараски).
- Літературно-мистецьку композицію „Життя і творчість Т.Шевченка” проведено в школі  с.Качанівка .
- відбулись конкурси читців творів Т.Г. Шевченка у школах сіл: Березна, Жданівка, Кушелівка, , Лип”ятин, Ш.Гребля,  Голодьки, Воронівці, Рибчинці, Осична, Тараски.
- Конкурси знавців, брейн-ринги „Сторінками життя Великого Кобзаря” (школи сіл: Качанівка, Семки, Гоодьки, Кушелівка, Лип”ятин, Ш.Гребля).
- Літературні вікторини (школи сіл: Скаржниці, Сьомаки, Кустівці, Семки, Березна, Жданівка, Осична, Подорожня, Тараски, Рибчинці).
- Конкурси малюнків та ілюстрацій до творів Т.Шевченка ( школи сіл: Лип”ятин, Широка Гребля, Осична, Подорожня, Тараски).
- Також створено презентації проектів „Шевченко на Поділлі” (школа с. Жданівка), „Жінка в житті Шевченка) (школа с.Лип”ятин).
- Літературно-музичні композиції: „Це була дивовижна зоря” (школа с.Сьомаки), „Музи генія” (школа с.Кустівці), „Читаємо Кобзар” (школа с.Голодьки), „Вклонімося Кобзарю” (школа с.Жданівка), „Його дума, його пісня …” (навчально-виховний комплекс с.Подорожня); „Слухайте  безсмертний голос Тараса” (навчально-виховний комплекс с.Тараски). Пісенна Шевченкіана  ( школи сіл Кустівці, Семки).


- Проведено уроки-дослідження з елементами театралізації „Тарас Шевченко і Одеса” (школа с.Кустівці).
- Проведено театралізовані мініатюри за творами Т.Г.Шевченка „Наймичка (школа с.Кустівці); „Назар Стодоля” (навчально-виховний комплекс с.Кушелівка); „Катерина” (школа с.Лип”ятин).
- Підготовлено  випуски літературних стінгазет ( школи сіл: В.Митник, Березна, Голодьки, Жданівка, Воронівці).
- Читацькі конференції ( школи сіл: Кривошиї, Семки, Голодьки, Лип”ятин).
- Проведено віртуальні подорожі „Шляхами Кобзаря” ( школи сіл: Жданівка, Кушелівка, Подорожня, Ш.Гребля).
ІІ. Творчою групою вчителів української мови та літератури району підготовлено методичний посібник з розробками уроків по творчості Т.Г.Шевченка.
ІІІ. На семінарі заступників директорів шкіл з навчально-виховної роботи, який відбувся на базі навчально-виховний комплекс „ЗШ І-ІІ ст. – ДНЗ” с.В.Острожок 28 жовтня 2013 року, проведено виховний захід „Тарасова доля – то правда жива”.


Змінюються часи, але незмінним, невичерпним і, по суті, не до кінця прочитаним і розгаданим залишається сам Шевченко. І вистачить його, поза всяким сумнівом, ще на багато-багато поколінь -  допоки житиме український народ, допоки буде жити наша Україна!

Комментариев нет:

Отправить комментарий